blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG claireredfield
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Love Megadeth
Claire Redfield



Tomb Raider 4:The last revelation
pridal Claire Redfield 31.12. 2009 o 14:42



                                                                              PRÍBEH:

 

Platformy:PC, PSX, Sega Dreamcast

 +Dobrá hratelnosť                       -Skoro stále len Egypt :-D

+Dĺžka hry

 +ozvučenie hry 

 

V dávných dobách v krajine zaliatej slnkom, v Egypte, existoval zlý boh menom Set, ktorého posolstvo bolo jediné - uvrhnúť tento svet do záhuby. V dôsledko toho ho najvyšší z bohov, Horus, uväznil v kamennej rakvi a zapäčatil ju svojím amuletom. No podľa proroctva sa raz Set dostane na slobodu, stane sa nositeľom všetkých chorôb a jeho hnev bude ničotný. Toľko vravia legendy.
Je rok 1984 a Lara, 16-ročná slečinka, je na svojej prvej výprave v Kambodži. Učiteľom jej je profesor Werner Von Croy. Spoločne sa dostanú do ústrednej svätyne, no tam začne byť Von Croy chamtivý a túži získať tamojší artefakt Iris. To sa mu ale stane osudným - dôjde k zemetraseniu, zavalí ho to tam a Lara újde iba o vlások.
Rok 1999, Lara Croft putuje s arabským sprievodcom po Egypte, pátrajúc po dávnych pamiatkach. Spoločne pri tom narazia na tajný vstup do podzemnej hrobky, v ktorej Lara nájde mystický amulet boha Horusa. Lenže tým, že ho vytiahla zo sarkofágu, spôsobila oslobodenie Seta, ktorý je konečne voľný a pripravený naplniť apokalyptické proroctvo. Samozrejme, Lara o tomto nevedela a ani nevie. Dozvie sa to až od francúzskeho priateľa a zároveň historika Jean-Yvesa. Nastáva súboj s časom - je potrebné získať relikvie boha slnka (Horov amulet a Horova výzbroj), ísť s nimi do Gízy, nájsť Cheopsovu pyramídu a oživiť tam pomocou týchto artefaktov boha Ra, ktorý ako jediný môže poraziť ničivého Seta. Už i tak ide o zložitý úkol, no do cesty sa Lare stavia ešte i z mŕtvychvstalý Werner Von Croy, ktorý netúži po ničom inom, než po Horovom amulete a zbroji. Armageddon sa začína...


Secrety:
Systém secretov je ako v TR3 a TR1, akurát je ich viac (čo samozrejme súvisí s dĺžkou hry). Dokopy sa dá nájsť 70 tajných miest a každé odhalenie je sprevádzané notoricky známym zvukom, ktorý ale v Last Revelation autori trošku pozmenili. Kvôli absencii štatistickej obrazovky pre každý level nemožno určiť, koľko secretov vám ešte v úrovni chýba - namiesto toho vidíte, koľko vám ešte chýba v porovnaní s kompletným množstvom 70. Na záver: ak sa vám podarí nazbierať všetky, nedostanete nič. :-) 

Tréning: už žiadne interaktívne Larine sídlo s možnosťou naučiť sa nové ovládacie prvky a zároveň sa zabaviť. Tréning je v tomto prípade včlenený do úvodných dvoch úrovní v Kambodži, kde sa všetky potrebné veci naučíte priamo od Von Croya.

Úrovne: Na rozdiel od ostatných dielov TR, tu sa môže zdať, že prostredie je fádne - celá hra je totiž zasadená do Egypta. Ale i napriek tomu sa nudiť nebudete - raz sa presekávate podzemným chrámom Seta, inokedy sa v džípe naháňate s vojakmi po púšti a inokedy zase riešite zapeklité hlavolamy v stratenej knižnici pod Alexandriou. Aby som to ako tak zhrnul, rozpis lokácií je takýto: Setov chrám, Údolie kráľov, mesto Karnak, Semerkhetova hrobka, cesta vlakom (zaujímavá to časť hry), Alexandria (katakomby, knižnica, ruiny a Kleopatrine paláce), Káhira (mesto mŕtvych) a napokon pyramídy a sfinga v Gíze. TR4 je veľmi dlhý, najdlhší zo všetkých Tomb Raiderov, čo je aj dôvod, prečo som usporiadal popis levelov trošku inak. Každá úroveň teda kvôli celkovej dĺžke hry nedostala vlastný priestor, no levely som rozdelil do niekoľkých tématicky podobných skupín:


-- Kambodža:
- 1. Angkor Wat; Počet secretov: 8
- 2. The Race for the Iris; Počet secretov: 5
Obe úrovne sú tréningového charakteru, čiže nemáte žiadne zbrane a nie je moc šancí umrieť, hlavne v Angkor Wat, ktorý celý strávite počúvaním rád Von Croya a iba občas budete musieť utekať pred divými sviňami, ktoré Werner spoľahlivo zabije nožom. Cestou zbierajte lekárničky, svetlice a zlaté lebky (secrety). V Race for the Iris je to už ťažšie - váš spoločník vyhlási preteky o Iris. Tu si overíte, ako viete skákať ponad jamy s ostňami a ako rýchlo viete bežať.
-- Jaskyne, Setova hrobka:
- 3. The Tomb of Seth; Počet secretov: 5
- 4. Burial Chambers; Počet secretov: 5
Odteraz je už Lara dospelá a začína normálna seriózna hra. Spočiatku vás sprevádza arabský sprievodca, ktorý je schopný ničiť škorpióny (to dokážete zopár výstrelmi kľudne sami) a spúšťať mechanizmy (všetko pomocou jeho horiacej fakle). Po istom čase sa zľakne a zbabelo utečie, zanechajúc Laru osamote v jaskyniach niekoľko stoviek metrov pod zemou. Nepriatelia sú úplne primitívni - divé psy, škorpióny a takmer neškodné múmie. Pasce sú už trochu nebezpečnejšie, no všetko je v rámci normy. Čo sa týka príbehu, tak práve v Burial Chambers uvoľní Lara Seta tým, že vyberie zo sarkofágu Horov amulet.
-- Púšť, Údolie kráľov:
- 5. The Valley of the Kings; Počet secretov: 3
- 6. KV5; Počet secretov: 4
Máte pred sebou dosť akčnú pasáž. Hneď na začiatku začne po vás strieľať banda ozbrojených súkromných vojakov (asi pôvodom z Egypta, podľa ich výzoru) po tom, ako sa starému známemu arabskému sprievodcovi nepodarilo zobrať vám Horov amulet. Následne nasadnete na džíp a adrenalínová naháňačka po púšti začína (sprievodca nasadol do šedého auta, z ktorého neustále vypadávajú granáty, takže pozor!). V KV5 už treba aj riešiť nejaké tie menšie pákové hlavolamy, inak ale ide o jednoduchú časť hry.
-- Chrámový komplex Karnak:
- 7. Temple of Karnak; Počet secretov: 4
- 8. The Great Hypostyle Hall; Počet secretov: 0
- 9. Sacred Lake; Počet secretov: 1 (dá sa získať až pri druhej návšteve)
Všetky tieto tri levely sú akokeby jeden veľký rozdelený na viacero častí, medzi ktorými sa dá ľubovoľne prechádzať. Na úspešne dokončenie musíte prejsť všetkými troma 2-krát, a to pekne po poradí. Do Karnaku sa Lara vydala na podnet Jean-Yvesa, pretože niekde v týchto ruinách sa nachádza hrobka Semerkheta - najvyššieho kňaza boha Horusa. Aby ste sa do nej dostali, je potrebné pozbierať dve kanopy (malé nádoby s vnútornosťami faraónov) a niekoľko ďalších cenných predmetov. Keď budete prechádzať levelmi druhýkrát, na scéne sa zjavia Von Croyovi žoldnieri, takže sa majte pred nimi na pozore. Inak stretnete čierne škorpióny, netopiere a krokodíle.
-- Semerkhetova hrobka:
- 10. Tomb of Semerkhet; Počet secretov: 7
- 11. Guardian of Semerkhet; Počet secretov: 3
Semerkhetove pohrebné komnaty sa vyznačajú množstvom nových zákerných nástrah - všadeprítomné skarabeusy (útočia vo veľkých skupinách, nedá sa ich zabiť a míňajú nesmierne veľa života), nové pasce v podobe pohybujúcich sa čepelí, bodákov a sekáčov. Nepriatelia sú zastúpení čiernymi posvätnými šakalmi, netopiermi, spomínanými skarabeusmi a jedným veľkým nezničiteľným božským býkom, ktorý sa nachádza v Guardian of Semerkhet a treba ho využiť na prerazenie niekoľkých dverí na slobodu. Tomb of Semerkhet naviac ponúka minihru s názvom senet - ak túto starú egyptskú hru vyhráte, zľahčíte si postup levelom, no stratíte možnosť získať všetky (7) secrety.
-- Jazda vlakom:
- 12. Desert Railroad; Počet secretov: 3
Po opustení hrobky Semerkheta, kde vás zavrel Von Croy, ste nasadli na jeho vlak smerujúci do Alexandrie. Von Croya treba dolapiť čo najskôr, pretože sa zmocnil Horovho amuletu a ako vieme, bez neho Seta nemožno zničiť. Desert Railroad je krátka akčná úroveň odohrávajúca sa v idúcom vlaku. Vaša úloha je odpojiť predný vozeň od zvyšku; cestou pozabíjate niekoľko Von Croyových mužov a získate páčidlo, ktoré budete následne využívať až do konca hry.
-- Alexandria a ruiny na pobreží:
- 13. Alexandria; Počet secretov: 1
- 14. Coastal Ruins; Počet secretov: 0
- 15. Catacombs; Počet secretov: 4
- 16. Temple of Poseidon; Počet secretov: 1
- 17. The Lost Library; Počet secretov: 3
- 18. Hall of Demetrius; Počet secretov: 1
- 19. Pharos, Temple of Isis; Počet secretov: 0
- 20. Cleopatra's Palaces; Počet secretov: 1
Veľmi dlhá časť hry, kde sa budete, tak ako v Karnaku, často vracať do už navštívených lokácií (konkr. do Catacombs, Coastal Ruins a snáď Alexandria). V Alexandrii sídli Jean-Yves, ktorý Lare prezradil, že v blízkych pobrežných rozvalinách sa nachádzajú podzemné katakomby vedúce do bájnej stratenej knižnice vypálenej Alexandrom Veľkým a následne i do Kleopatriných palácov, cieľovej destinácie celej cesty. Paláce totiž skrývajú dôležitú zbroj boha Horusa. Najprv musíte získať v katakombách štyri malé trojzubce, otvoriť si vstup do stratenej knižnice a tam zobrať relikvie potrebné na otvorenie palácov kráľovnej Kleopatry. Uch, naozaj dlhá a obtiažna to púť, stretnete nespočetne veľa nových a silných oponentov (chodiace kostry, rytieri, biele lietajúce prízraky, harpye a i.) plus niekoľko menších bossov (rytier na koni, strážci v trónnej sále). Kostry je najlepšie ničiť výbušnými šípmi do kuše, resp. granátmi, alebo im streliť do hlavy a rytierov zase strieľajte do hrude, kde majú uložený akýsi modrý kryštál.
-- Káhira:
- 21. City of the Dead; Počet secretov: 2
- 22. Chambers of Tulun; Počet secretov: 2
- 23. Citadel Gate; Počet secretov: 1
- 24. Trenches; Počet secretov: 0
- 25. Street Bazaar; Počet secretov: 1
Ďalšia zostava prepojených levelov. Do každého jedného okrem City of the Dead sa vrátite, aby ste sa napokon dostali do Citadely, kde Von Croy drží uneseného Jean-Yvesa. O tomto čase je už Werner pod kontrolou zhubného Seta, čo je aj dôvod, prečo uniesol Larinho priateľa. Hlavným aspektom týchto levelov je motorka, do ktorej treba získať prídavné spaľovanie a následne sa dostať na miesta, kam sa predtým nedalo doskočiť. Citadela je strážená obrovskou hydrou šľahajúcou oheň, pričom bežnými zbraňami jej nemôžete ublížiť. Preto musíte pomocou motorky doniesť jedného zraneného vojaka k nákladnému autu blízko hydry - vojak nasadne do auta, naštartuje ho a plnou parou nabúra do monštra, čím Lare uvoľní cestu do Citadely. Počas putovania po Káhire si dávajte pozor na stáda smrteľných kobyliek, automatické stacionárne guľomety, veľké poletujúce chrobáky, vojakov ozbrojených samopalmi a granátometmi a nezničiteľného Hammer Goda - vysokú železnú postavu s mohutným kladivom (Chambers of Tulun)... A takmer by som zabudol na egyptského býka, ktorý zažije menší comeback z Guardian of Semerkhet.
-- Citadela v Káhire:
- 26. Citadel; Počet secretov: 2
Táto starobylá náboženská budova ukrýva mimo iného kamennú tabuľku s modlitbami potrebnými na oživenie Horusa (amulet a zbroj nestačia). Hneď ako oslobodíte Jean-Yvesa, vydáte sa do srdca celej konštrukcie, kde už ale o tom čase obsmŕda Von Croy. Konečne získate ním ukradnutý amulet, no kamennú tabuľku necháte vo Wernerových rukách (môžme povedať, že v Setových...). Citadel nie je dlhý level a ani príliš ťažký, akurát je pekelne tmavý. Protivníci sú iba obyčajní Von Croyoví stúpenci a na konci oživení križiacki rytieri. Nedá sa ich zabiť, ale pohybujú sa strašne pomaly, takže sa ich netreba obávať.
-- Pyramídy v Gíze a ich okolie:
- 27. Sphinx Complex; Počet secretov: 1
- 28. Underneath the Sphinx; Počet secretov: 1
- 29. Menkaure's Pyramid; Počet secretov: 1
- 30. Inside Menkaure's Pyramid; Počet secretov: 1
- 31. The Mastabas; Počet secretov: 1
- 32. The Great Pyramid; Počet secretov: 1
- 33. Khufu's Queen's Pyramids; Počet secretov: 1
- 34. Inside the Great Pyramid; Počet secretov: 1
- 35. Temple of Horus; Počet secretov: 0
Posledná skupina levelov je záverečné otestovanie vašich schopností, ako viete ovládať Laru Croft a hrať Tomb Raider. Ako prvé sa musíte dostať do útrob sfingy, prekonať nebezpečné pasce a získať štyri malé kamenné sošky. Ďalšími žiadanými predmetmi sú štyri hviezdice (pomenované podľa svetových strán), ktoré možno nájsť vo vnútri niekoľkých pyramíd a taktiež v podzemných tuneloch (The Mastabas). Všetky tieto relikvie slúžia na otvorenie dverí do Horovho chrámu, kde, po toľkej námahe, konečne použijete amulet a zbroj na oživenie boha Slnka. Lenže ako vieme, modlitebnú tabuľku si ponechal Von Croy alias Set a pri pokuse priviesť Horusa na tento svet dôjde k veľkej chybe - namiesto Horusa Lara oživí Seta. Našťastie existuje spôsob, ako ho v tomto podzemnom chráme navždy zamknúť a nepustiť na povrch. Čo sa týka levelov, zastrieľate si opäť na obrie lietajúce chrobáky, na gigantické jedovaté škorpióny, netopiere, divé psy a samozrejme Von Croyových najatých vojakov a nebude chýbať ani lezenie a skákanie po pyramídach. Pri záverečnom pokuse opustiť rúcajúci sa Horov chrám sa celá štruktúra zrúti na Laru a očividne ju zabije. Lenže dnes už vieme, že to tak vôbec nie je. :-)

Zbrane: Tu došlo k niekoľkým zmenám. Takže, niektoré zbrane majú viaceré druhy streliva a je možné používať špeciálne dodatky, resp. je možné nasadiť si na kušu alebo revolver laserový zameriavač. Keď už som nakusol výbavu, pekne ju rozoberiem: brokovnica (normálne a rozptýlené strelivo), UZI, granátomet (normálne, oslepujúce a super granáty), revolver a kuša (normálne, otrávené a výbušné šípy). V tejto hre je dobré, že náboje sa doslova válajú na každom rohu, a tak vôbec nemusíte šetriť. Hlavne do brokovnice je streliva ako na***tého.
Podrobný rozbor TR4 zbraní

Nepriatelia: Tento krát sa musíte trochu brzdiť - vaše zabíjacké chuťky budú obmedzené v dôsledku zníženého počtu protivníkov. Ale nebojte sa, bude do čoho strielať. Húfy škorpiónov, šakalov, krokodílov, ninjov, oživených kostier a všakovakých démonov na vás už čakajú. Taktiež sa môžete tešiť na množstvo nezničiteľných šmejdov, pred ktorými sa dá tak akurát utekať. Narýchlo spomeniem iba egyptského býka, ohnivú hydru, križiackych rytierov a napokon, pochopiteľne, samotného Seta.

 

                                          TOMB RAIDER:THE TIMES(EXCLUSIVE LEVELS)

Teraz už nejde o žiadny datadisk, ale iba o jeden kratučký level, ktorý vznikol spoluprácou Eidosu a britských novín the Times. Príbeh je takýto: v Egypte sú objavené nové tunely, patriace k hrobke faraóna Tutanchamóna. Nuž, a práve noviny the Times si najmú Laru, aby preskúmala tieto nové kobky a podala o tom nejaké tie zaujímavé informácie. Ako odmenou vám na konci bude zlatá Tutanchamónova maska.
Pri hraní sa dá dobre všimnúť, že väčšina miestností podzemného chrámu je prevzatá z úvodnej znelky v pôvodnom TR4



Prístupov 5555
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
pipinky moje :3 (hry)
[ 8.3.2013] (príspevkov 6)
Moje zvieratká :)
[ 22.6.2010] (príspevkov 0)
Tomb Raider 4:The last revelation
[ 31.12.2009] (príspevkov 0)
Tomb Raider
[ 30.12.2009] (príspevkov 6)